2014

Suomen Puunhoidon Yhdistys ry järjesti vuorossaan viidennet puukiipeilyn Suomenmestaruuskilpailut Hattulan Lepaalla(Lepaantie 129, 14610 Lepaa) 23- 24.5.2014.

Kilpailussa testattiin puunhoitajien kiipeilytaitoa, -tekniikkaa ja nopeutta viidessä eri tehtävässä. Ensimmäinen päivä oli kaikille kilpailijoille avoin karsintakilpailu. Toisena päivänä kilpailivat ensimmäisenä päivänä SM-finaaliin selviytyneet kiipeilijät. Kilpailuissa miteltiin miesten- ja naistensarjassa. Kaikkiaan kilpailuun osallistui 19 ammatikseen toimivaa tai ammattiin opiskelevaa puunhoitajaa eli arboristia.

Juha Palojärvi uusi miestensarjan mestaruutensa ja on nyt viisinkertainen Suomenmestari. Naistensarjan voiton vei Boel Hammarstrand(SWE), jolloin finaalissa toiseksi sijoittunut Anu Äyräs on uusi Suomenmestari.

Perjantain karsintakilpailun kilpailuohjelmassa olivat työkiipeily, varmistettu nopeuskiipeily, heittopainon heitto, varmistettu jalkalukko ja puusta pelastaminen. Lauantain finaalissa kilpailijoilla oli yksi laaja tehtäväkokonaisuus puussa.

Suoritus alkaa heittopainolla köyden asentamisella puuhun. Sen jälkeen kilpailijan on hoidettava puussa kiipeillen neljä eri tehtävää. Lopuksi kilpailija laskeutuu puusta ja vetää käytetyt köydet alas, jonka jälkeen tehtävä on suoritettu. Aikaa suoritukseen on 30 minuuttia. Nopeimman ja teknisesti ammattitaitoisimman suorituksen tehneet kilpailijat palkitaan sarjojensa voittajiksi.

Kilpailujen tarkoituksena on kehittää suomalaisten puunhoitajien teknistä ammattitaitoa ja tarjota mahdollisuus verrata omaa osaamistaan muiden ammattilaisten osaamiseen. Puukiipeilykilpailuilla on pitkät perinteet Euroopassa ja Yhdysvalloissa, joissa kansainväliset puunhoidon yhdistykset ovat järjestäneet kilpailuja jo lähes neljänkymmenen vuoden ajan.

Kilpailujen toteutusta tukivat merkittävästi pääsponsori Turun Seudun Kuntatekniikan (Kuntec) 0y lisäksi Havator Oy, Drayer, Boulderkeskus Oy, Puidenhoitajien Oy, Husqvarna Oy, Fiskars Oyj, Koneliike Olenius Oy, Arboristipalvelu Erola, Puunhoito Antti Virkki, Touran Puu-apu, Linnaninfra, Puiden hoito TS-Ympäristöpalvelu ky, Pohjolan kantojyrsintä- ja arboristipalvelu, Forepro, Lepaan matkailu- ja tapahtumapalvelu(HAMK), Puutarha & kauppa- lehti, Viherympäristöliitto ry.

Puukiipeilyn SM 2014 tulokset

Naiset:
1. Boel Hammarstrand(SWE) 257,7 /300 p
2. Anu Äyräs 210,0 /300 p
3. Emmi Apiainen 103,7/300 p
4. Eeva Leppälä 65,7/ 300p

Miehet:
1. Juha Palojärvi 270,7/300 p
2. Antti Erola 259,3/300 p
3. Heiki Hanso(EST) 233,0/300 p
4. Joona Hietanen 173,0/300p

Kuvia SM-puukiipeilykisoista Lepaalta 2014.

Arboristit kisailivat Lepaalla.