2015

Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry järjesti kuudennet SM-puukiipeilykilpailut perjantaina ja lauantaina 22.–23.5.2015 Mukkulan kartanon puistossa Lahdessa.

Kilpailussa testattiin puunhoitajien kiipeilytaitoa, -tekniikkaa ja nopeutta viidessä eri tehtävässä. Perjantai oli kaikille kilpailijoille avoin karsintakilpailu. Lauantain SM-finaaleissa kilpailivat perjantain karsintakilpailuissa parhaiten menestyneet kilpailijat. SM-mestaruudesta kilpailtiin miesten ja naisten sarjoissa. Lisäksi opiskelijoilla oli oma sarja perjantaina. Sijoittuminen palkintosijoille miesten ja naisten sarjoissa oikeuttaa kansainvälisten puukiipeilykilpailuiden (ETCC ja ITCC) edustuspaikkaan.

Kilpailuun osallistui kaikkiaan 17 puunhoidon ammatissa toimivaa tai ammattiin opiskelevaa puunhoitajaa eli arboristia. Mika Vainionpää Parkanosta voitti miesten Suomen mestaruuden ja Anu Äyräs Paimiosta naisten sarjan Suomen mestaruuden. Lisäksi perjantaina palkittiin opiskelijasarjan voittajana arboristiopiskelija Jouni Liukkonen Livian ammattiopistosta.

Kilpailuun osallistui myös kilpailijoita Iso-Britanniasta, Ruotsista ja Virosta. Ruotsalainen Boel Hammarstrand sai naisten finaalin parhaimmat pisteet ja virolainen Mart Hio miesten sarjan toiseksi parhaat pisteet sekä virolainen Pia Kivisild opiskelijasarjan kolmanneksi parhaimmat pisteet.

Kilpailujen tarkoituksena on kehittää suomalaisten puunhoitajien teknistä ammattitaitoa ja tarjota mahdollisuus verrata omaa osaamistaan muiden ammattilaisten osaamiseen. Puukiipeilykilpailuilla on pitkät perinteet Euroopassa ja Yhdysvalloissa, joissa kansainväliset puunhoidon yhdistykset
ovat järjestäneet kilpailuja parisenkymmentä vuotta.

SM-puukiipeilykilpailu järjestettiin yhteistyössä Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry:n ja Lahden kaupungin kanssa. Kilpailujen järjestämistä tukivat päätukija Drayer, tehtäväkohtaiset tukijat Haveno Oy ja Treegator, Nostolava-auto Jalo&Jalo Oy ja SMP Arboristit Oy sekä palkinto- ja rahalahjoituksin Arboristipalvelu Erola, EG-Trading Oy, Eurofins Viljavuuspalvelu Oy, Fiskars Oy, Forepro Oy, Husqvarna Oy, Huutokosken taimisto Oy, Kauppapuutarhaliitto ry, Koneliike Olenius, Metsäpalvelu
Rantanen Oy, Moottorihuolto Pykälä Oy, Neula-puu Oy, Pihapalvelu Oksat poikki, Pohjolan Kantojyrsintä- ja Arboristipalvelu, Puidenhoitajien Oy, Puutarha Tahvoset, Taimistoviljelijät ry, Touran Puu-apu, Urban Natural, Vandernet Oy/ Petzl, Viherympäristöliitto ry ja Vikstenin Taimisto Oy.

Kilpailun säännöt suomeksi ja englanniksi. Lisätietoja kilpailuohjelmasta ja kilpailuvastaava Tuomo Touralta, puh. 050 5966 776, tuomo.toura @ puuapu.fi.

SM-puukiipeilykilpailujen tulokset 2015

Naisten sarja:
1. Boel Hammarstrand (Ruotsi)
2. Anu Äyräs (Puukiipeilyn Suomen mestari 2015)
3. Eeva Leppälä
4. Ly Kaipiainen

Miesten sarja:
1. Mika Vainionpää (Puukiipeilyn Suomen mestari 2015)
2. Mart Hiio (Viro)
3. Antti Erola
4. Joona Hietanen

Opiskelijoiden sarja:
1. Jouni Liukkonen, Livian ammattiopisto
2. Janne Laaksonen, Livian ammattiopisto
3. Piia Kivisild, Luua Metsanduskool (Viro)

SM-Puukiipeilykilpailujen 2015 päätukija ja tehtäväkohtaiset tukijat

SM-Puukiipeilykilpailujen 2015 päätukija DRAYER
Työkiipeily-kohteen tukija Treegator
Työkiipeily-kohteen tukija Haveno Oy Ab
Puusta pelastaminen-kohteen tukija Nostolava-auto Jalo & Jalo Oy
Heittopaino-kohteen tukija SMP Arboristit Oy

Kuvatunnelmia SM-puukiipeilykilpailuista 2015

Huom! Tiedotusvälineille kuvia julkaistavaksi alla olevista linkeistä.

Puukiipeilyn SM-kisat 2015 Lahden Mukkulassa.