2016

Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry järjesti seitsemännet puukiipeilyn Suomen mestaruuskilpailut Håkansbölen kartanopuistossa Vantaalla lauantaina ja sunnuntaina 28.–29.5.2016.

Kilpailuissa testattiin puunhoitajien kiipeilytaitoa, -tekniikkaa ja nopeutta viidessä eri tehtävässä. Lauantai oli kaikille kilpailijoille avoin karsintakilpailu. Sunnuntaina kilpailivat ensimmäisenä päivänä SM-finaaliin selviytyneet miesten ja naisten sarjojen kilpailijat. Lisäksi opiskelijoilla oli oma sarja lauantaina. Sijoittuminen palkintosijoille miesten ja naisten sarjoissa oikeuttaa kansainvälisten puukiipeilykilpailuiden (ETCC ja ITCC) edustuspaikkaan.

Kilpailuun osallistui kaikkiaan 23 puunhoidon ammatissa toimivaa tai ammattiin opiskelevaa henkilöä. Juha Palojärvi Vihdistä voitti Suomen mestaruuden vuoden tauon jälkeen jo kuudetta kertaa ja Anu Äyräs Paimiosta vei naisten sarjan mestaruuden kolmatta kertaa peräkkäin. Lisäksi perjantaina palkittiin opiskelijasarjan voittajana arboristiopiskelija Juhani Kärnä Hyria koulutus Oy:stä.

Kilpailuun osallistui kilpailijoita myös Ruotsista ja Virosta. Ruotsalainen Boel Hammarstrand sai naisten finaalin parhaimmat pisteet.

Kilpailujen tarkoituksena on kehittää suomalaisten puunhoitajien teknistä ammattitaitoa ja tarjota mahdollisuus verrata omaa osaamistaan muiden ammattilaisten osaamiseen. Puukiipeilykilpailuilla on pitkät perinteet Euroopassa ja Yhdysvalloissa, joissa kansainväliset puunhoidon yhdistykset ovat järjestäneet kilpailuja jo lähes neljänkymmenen vuoden ajan.

SM-puukiipeilykilpailu järjestettiin yhteistyössä Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry:n ja Vantaan kaupungin kanssa. Kilpailujen järjestämistä tukivat päätukija Drayer, tehtäväkohtaiset tukijat Nostolava-auto Jalo & Jalo Oy ja Puidenhoitajien Oy sekä palkinto- ja rahalahjoituksin Arboristi Tom Nylund, Arboristipalvelu Erola, Fiskars Oy, Forepro Oy, Haveno Oy, Husqvarna Oy, Huutokosken taimisto Oy, Kauppapuutarhaliitto ry, Koneliike Olenius Oy, Metsäpalvelu Rantanen Oy, Pihapalvelu Oksat Poikki, Pohjolan kantojyrsintä- ja arboristipalvelu, Puunhoito Antti Virkki, SMP Arboristit Oy, Taimistoviljelijät ry, Tmi Jarno Lehtoranta, Touran Puu-apu tmi, Vandernet Oy ja Viherympäristöliitto ry. Muita yhteistyökumppaneita olivat Evira, Hakunilan Seudun Eläkkeensaajat ry, Håkansbölen kartanon kummit ry ja Ossi-percussion.

SM-puukiipeilykilpailujen tulokset 2016

Naisten sarja:
1. Boel Hammarstrand (Ruotsi)
2. Anu Äyräs (Puukiipeilyn Suomen mestari 2016)
3. Ly Kaipiainen
4. Heli Heikkinen

Miesten sarja:
1. Juha Palojärvi (Puukiipeilyn Suomen mestari 2016)
2. Antti Erola
3. Mika Vainionpää
4. Uska Maaninka

Opiskelijoiden sarja:
1. Juhani Kärnä, Hyria koulutus Oy
2. Tuomas Helenius, Hyria koulutus Oy
3. Anni Saarnio, Hyria koulutus Oy

SM-puukiipeilykilpailun päätukija ja tehtäväkohteiden tukijat

SM-Puukiipeilykilpailujen 2016 päätukija DRAYER
Työkiipeily-kohteen tukija Nostolava-auto Jalo & Jalo Oy
Heittopaino-kohteen tukija Puidenhoitajien Oy

Lisätietoja kilpailutapahtumavastaava Piritta Anttilalta, puh. 040 587 0314, tiedotus @ suomenpuunhoidonyhdistys.fi tai kisojen pääteknikko Henri Enroosilta puh. 045 230 6802, henri.enroos @ gmail.com.

Kuvatunnelmia SM-puukiipeilykilpailuista 2016 (kuvat Maria Sutenius, kuvat tiedoitusvälineiden vapaasti käytettävissä).

Puukiipeilyn SM-kisat 2016 Håkansbölen kartanon puistossa.