2017

Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry järjesti kahdeksannet SM-puukiipeilykilpailut lauantaina ja sunnuntaina 20.–21.5.2017 Ammattiopisto Livian alueella, Tuorlassa.

Kilpailussa testattiin puunhoitajien kiipeilytaitoa, -tekniikkaa ja nopeutta viidessä eri tehtävässä.

Lauantai oli kaikille kilpailijoille avoin karsintakilpailu. Sunnuntain SM-finaaleissa kilpailivat perjantain karsintakilpailuissa parhaiten menestyneet kilpailijat. SM-mestaruudesta kilpailtiin miesten ja naisten sarjoissa. Lisäksi opiskelijoilla oli oma sarjansa lauantaina.

Kilpailuun osallistui kaikkiaan 23 puunhoidon ammatissa toimivaa tai ammattiin opiskelevaa puunhoitajaa eli arboristia. Tällä kertaa saatiin täysin uudet Suomen mestarit, kun Joona Hietanen Joensuusta voitti miesten Suomen mestaruuden ja Heli Heikkinen Lahdesta vei naisten sarjan Suomen mestaruuden. Lisäksi palkittiin opiskelijasarjan voittajana arboristiopiskelija Mika Sinervä.

Kilpailuun osallistui kilpailijoita myös Virosta. Virolainen Andrus Kokerov sijoittui miesten sarjassa kolmanneksi. Tarkemmat tulokset löytyvät tämän tiedotteen lopusta.

Lauantain karsintakilpailun kilpailuohjelmassa olivat työkiipeily, nopeuskiipeily, heittopainon tarkkuusheitto, jalkalukko ja puusta pelastaminen. Sunnuntain finaalissa kilpailijoilla on yksi laaja tehtäväkokonaisuus puussa.

Finaalin kilpailusuoritus alkaa kiipeilyköyden kiinnittämisellä puuhun. Sen jälkeen kilpailijan on hoidettava puussa kiipeillen neljä eri tehtävää. Lopuksi kilpailija laskeutuu puusta ja vetää käytetyt köydet puusta alas, jonka jälkeen tehtäväkokonaisuus on suoritettu. Aikaa suoritukseen on 30 minuuttia. Nopeimman ja teknisesti ammattitaitoisimman suorituksen tehneet kilpailijat palkittiin sarjojensa voittajiksi.

Kilpailujen tarkoituksena on kehittää suomalaisten puunhoitajien teknistä ammattitaitoa ja tarjota mahdollisuus verrata omaa osaamistaan muiden ammattilaisten osaamiseen. Puukiipeilykilpailuilla on pitkät perinteet Euroopassa ja Yhdysvalloissa, joissa kansainväliset puunhoidon yhdistykset ovat järjestäneet kilpailuja parisenkymmentä vuotta.

SM-puukiipeilykilpailu järjestetään yhteistyössä Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry:n ja Ammatiopisto Livian kanssa. Kilpailujen järjestämistä ovat tukeneet päätukija Drayer, tehtäväkohtaiset tukijat Nostolava-auto Jalo & Jalo Oy, Sahanpuru Oy, Forepro Oy, Puunkaatokauppa Oy ja Puidenhoitajien Oy sekä palkinto- ja rahalahjoituksin Arborist fi, Arboristi Tom Nylund, Arboristipalvelu Erola, DMM Ltd, Elfving Center, Husqvarna Oy, Huutokosken taimisto Oy, Kauppapuutarhaliitto ry, Lepaa.fi, Metsäpalvelu Rantanen Oy, Puunhoito Antti Virkki, Puutarha & Kauppa, SMP Arboristit Oy, Taimistoviljelijät ry, Arboristipalvelu Lehtoranta Oy, Touran Puu-apu tmi, Veho Oy ja Viherympäristöliitto ry.

Lisätietoja:
Kilpailun tapahtumavastaava Piritta Anttila, puh. 040 587 0314, piritta.anttila@gmail.com.
Kilpailujen pääteknikko Henri Enroos, puh. 045 230 6802, henri.enroos@gmail.com.
Puheenjohtaja Tuomas Helenius, puh. 045 266 1593 puheenjohtaja@suomenpuunhoidonyhdistys.fi.
Kilpailujen verkkosivu. https://www.suomenpuunhoidonyhdistys.fi/sm-puukiipeilykilpailut/
Tämä ja muita yhdistyksen tiedotteita löytyy verkkosivuilta. https://www.suomenpuunhoidonyhdistys.fi/

SM-PUUKIIPEILYKILPAILUN 2017 TULOKSET

Naisten sarja:
1. Heli Heikkinen 130.67 (Puukiipeilyn Suomen mestari 2017)
2. Anu Äyräs 126.00
3. Anni Saarnio 118.67

Miesten sarja:
1. Joona Hietanen 232.33 (Puukiipeilyn Suomen mestari 2017)
2. Uska Maaninka 222.33
3. Andrus Kokerov 81.00
4. Antti Erola 59.00

Opiskelijoiden sarja: (pisteet lauantain karsintakilpailun tuloksia)
1. Mika Sinervä 84.75
2. Juuso Valima 78.76
3. Nikke Myllyselkä 69.43